12 aylık bütçe açığı GSYH’ye oranla kasım ayındaki %5’ten 2024 yıl sonunda %4,9’a indi ve resmi hedef ile uyumlu bir seviyede gerçekleşti. Aralıkta afet yönetimi ile ulusal savunma ve güvenlik alanlarının en yüksek harcamayı içerdiğini görüyoruz. Bunların da içinde olduğu toplam 3 kategoride yalnızca aralık ayında yaklaşık 1 trilyon TL gider oluştu. Kasım ayında 5 ayın ardından ilk kez aylık cari açık verildi. Kaynağı belirsiz para çıkışı ve rezerv birikimi finansman ihtiyacı yaratırken bu ihtiyaç büyük ölçüde ticari dahil kredi kullanımı ile karşılandı. 12 aylık açık 7,1 milyar dolardan 7,4 milyar dolara yükseldi. Cari açık 2024 yılını 10 milyar doların altında kapatabilir, bu sene ise cari açığın 22 milyar dolara yükselmesini bekliyoruz. Bu hafta açıklanan hizmet üretim endeksi, sanayi üretim endeksi ile benzer şekilde 2024’ün son çeyreğinde ekonomik aktivitenin çeyreklik olarak toparlandığını yansıttı. 2024 yılı 4. çeyreği itibarıyla Türkiye ekonomisi teknik resesyondan çıkabilir. Hazine bu hafta ocak ayı iç borçlanma programı kapsamında toplam 159,3 milyar TL borçlandı. Para piyasası fonlarının şubat sonuna kadar en az %10 DİBS bulundurma zorunluluğu nedeniyle 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvile ilgi güçlüydü, benzer şekilde haftaya 6 ay vadeli bono ihracına da bu kural nedeniyle ilginin yoğun olmasını bekliyoruz. Merkez Bankası’nın derlediği Piyasa Katılımcıları Anketi’nde 12 ay ve 24 ay sonrası için enflasyon beklentileri geriledi. Borsa İstanbul’da bu hafta risk iştahı zayıftı. Küresel enflasyon verilerinin yarattığı iyimserlik ile anlık risk iştahı artsa da alımlar sınırlı kaldı.
Bu hafta küresel piyasaları enflasyon verileri yönlendirdi. İlk olarak İngiltere’de daha sonra ABD’de açıklanan enflasyon piyasa beklentilerinin altında kaldı ve küresel risk iştahını destekledi. Tahvil faizleri gerilerken, faiz indirim beklentileri de pekişti. Fed için ilk indirim beklentisi eylülden haziran ayına kaydı. 2025’in tamamı için fiyatlanan indirim yaklaşık 30 baz puandan 42 baz puana çıktı.
Önümüzdeki hafta yılın ilk PPK toplantısında piyasa beklentisiyle benzer şekilde faizin %47,5’ten %45’e inmesini bekliyoruz. Haftaya Hazine ocak ayı iç borçlanma programını tamamlayacak. 24 Ocak’ta kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu 1 kademe yükseltip, görünümü pozitiften durağana çekmesini bekliyoruz. Yurt dışında ocak ayına dair PMI verileri takip edilecek. Ayrıca Japonya Merkez Bankası’nın para politikası toplantısında faizi 25 baz puan yükseltme olasılığı bulunuyor.