Hesabınızın bulunduğu bankanın ya da aracı kurumun internet/cep şubesinden İş Portföy fonlarını almak için;
Yukarıda paylaşılan adımlar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kurum bazında farklılık gösterebilir, bankanızın/aracı kurumunuzun müşteri iletişim merkezinden ilgili kuruma ait fon alım/satım adımları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kurumsal Sosyal Sorumluluklarımız
CFA Society Istanbul tarafından düzenlenen araştırma raporu yazmak üzere sektör profesyonelleri ve üniversite öğrencilerini bir araya getiren CFA Institute Local Research Challenge yarışmasına 2019 yılından beri sponsor olan Şirketimiz kendini finans alanında geliştirmek isteyen üniversite öğrencilerinin kariyer gelişimlerine katkı sağlıyor. Yarışma kapsamında mentörlük programlarına destek veriliyor, katılımcılara Şirketimizde staj imkânı da sunuluyor. Yarışmaya; İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, Özbekistan, Azerbaycan ve Gürcistan’dan öğrenciler katılıyor.
Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğinde kurulan EDU- İş Portföy TEV Eğitime Destek Serbest Fonumuz kapsamında İş Portföy çalışanları olarak Türkiye İş Bankası 45. İstanbul Maratonu’na ‘Kurumsal 8K parkurundan’ katılım sağladık. Maratondan elde edilen bağış gelirleri TEV bünyesinde kurulan İş Portföy Geleceği Değiştiren Burs Fonu kapsamında TEV’e aktarılarak gençlere burs imkânı sağladı.
Şirketimiz üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerine yönelik Odunpazarı Modern Müze (OMM) tarafından düzenlenen “OMM Portfolyo Günleri” programına 2022 yılından itibaren sponsor olarak gençlerin sanat profesyonelleri ile buluşmalarına ve kariyer gelişimlerine destek oluyor.
Şirketimiz 2022 yılından itibaren Esas Sosyal’in “Şevket Sabancı Vizyonuyla ‘İlk Fırsat’ Programı” ile “Hayırlı Sabancı Desteğiyle İngilizce Fırsatım Programı”ına kurumsal destekçi olarak program kapsamında gençlerin ilk iş deneyimi yaşamalarına imkân sunmakta ve yabancı dil gelişimlerine katkı sağlamaktadır.
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”ne olan duyarlılığımız ve eşitlikçi yaklaşımımız kapsamında şirket çalışanlarının e-posta programlarına “Cinsiyetsiz Sözlük” uygulaması kurulmuştur. Toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında seçilen sözcüklerin/kelime öbeklerinin eşitlikçi yaklaşım çerçevesinde uygun versiyonlarını önererek hem çalışanlarımızda hem e-posta gönderimlerinin yapıldığı kişilerde cinsiyetçi söylemlerin engellenmesine yönelik farkındalık yaratılması hedeflenmektedir.