Fortune Dergisi - Burak Sezercan - İş Portföy Genel Müdürü
**2024 yılı Türkiye ekonomi ile ilgili beklentileri nasıl yorumluyorsunuz? **
Türkiye’de 2023 yılının ortasından itibaren ekonomi politikaları yön değiştirdi. Bankacılık sektörünü etkileyen makro ihtiyati tedbirler sadeleştirildi. Kur Korumalı Mevduat sisteminden çıkış başlatıldı. Ayrıca Merkez Bankası da enflasyonda düşüş hedefi doğrultusunda parasal sıkılaştırmayı devreye soktu. Tüm bu gelişmelerin ülke risk algısını düşürdüğünü görüyoruz. 2023 yılı içinde 700 baz puanı aşan CDS aralık ayında 330 baz puanın dahi altına indi. TCMB ise politika faizini %40’ın üzerine çıkardı. Yıllık enflasyonda mayıs ayında zirveyi gördükten sonra yılın 2. yarısında düşüşün mümkün olduğunu değerlendiriyoruz. Politika faizinde en azından 2024 yılının ilk yarısında mevcut seviyenin korunacağını, yılın ikinci yarısında ise faiz indiriminin gündeme gelebileceğini değerlendiriyoruz ve 2024 sene sonu için tahminimiz %35 seviyesinde. GSYH büyümesinin 2024 yılında hız kaybedeceğini, ekonomide 2023 yılının 3. çeyreğinden itibaren başlayan dengelenmenin de desteği ile cari açığın düşeceğini tahmin ediyoruz. Bu doğrultuda 2024’te Türkiye piyasalarına olan ilginin canlanmasını bekliyoruz.
*Mevcut koşullar altında yatırımcı eğilimleri, talepleri nasıl değişiyor?
**
Artan enflasyon beraberinde yatırımcıları reel getiri arayışına yönlendirdi. Öte yandan sermaye piyasası araçlarında artan çeşitlilik yatırım enstrümanı seçme aşamasında profesyonel deneyimden yararlanmak isteyen yatırımcıların yatırım fonlarına yönlenmesi ile sonuçlandı. Yatırım fonu yatırımcısı son 3 yılda %41 artışla 4,3 milyon kişiye ulaşmıştır.
Yatırımcı ihtiyacını karşılamak adına farklı türlerde ve çok sayıda yatırım fonu mevcuttur. Para piyasası fonları, hisse senedi fonları, kıymetli maden fonları, serbest fonlar bunlardan bazılarıdır. 2023 yılında öne çıkan fon türlerine baktığımızda serbest fonları ve kıymetli maden fonlarını görüyoruz. 2021 yılında hayata geçirilen ve bazı fon türlerinde uygulanan yüzde 0 stopaj uygulaması 2023 yılında da devam etti. Ayrıca 15 Nisan 2022’de yayınlanan 7394 sayılı yasa ile unvanında “TL” ibaresi bulunan fonlara kurumlar vergisi istisnası getirildi. Bu düzenleme, sektördeki “TL” ibareli fonlarda gözlenen büyümenin temel destekçisi oldu. Fakat bildiğiniz gibi 15 Temmuz 2023’te Resmî Gazete’de yayınlanan Kanun ile yatırım fonlarında kurumlar için uygulanan vergi rejiminde değişikliğe gidildi ve Kurumların bu yeni düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra iktisap edecekleri tam mükellefiyete tabi diğer yatırım fonu katılma paylarından istisna kaldırıldı. Bu avantaj kaldırılsa bile kurumların yatırım fonlarına olan ilgisi ve bilgisi arttı. Önümüzdeki dönemde kurumların yatırım fonlarına olan bu ilgisinin kalıcı olmasını bekliyoruz.
*30.11.2020-30.11.2023 MKK verisidir.
**Dolar, faiz, borsa, altın, petrol için tahminleriniz nelerdir? **
Dolar/TL’nin 2023 yılını 30 seviyesinde bitirmesini bekliyoruz. 2024 sonu için tahminimiz 42 seviyesinde. 2015-2021 döneminin aksine TL’de 2024 yılında belirgin bir reel değer kaybı olmayacağını düşünüyoruz. Genel olarak TL varlıklar için görüşümüz pozitif. 2 yıl vadeli TL tahvil faizinin 2024 yılı sonunda %31 civarına düşmesini bekliyoruz. 10 yıl vadeli TL cinsi tahvil ise yavaş yavaş yabancı yatırımcı radarına girmeye başlarken bu seyrin devamını öngörüyoruz.
Makroekonomik tahminlerimizi oluştururken Brent petrol için küresel piyasalardaki genel beklentileri baz alıyoruz, 2024 için ortalama 84 ABD doları/varil seviyesi ile çalışıyoruz. Altın için 2024 yılında ABD reel faizinin düşmesi beklentimiz doğrultusunda görüşümüz olumlu. Ek olarak, jeopolitik risklerin sürmesi nedeniyle yatırımcıların portföylerinde koruma olarak altını bulundurmasını tavsiye ediyoruz.