Türkiye ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde, yıllık %5,9 büyüdü. Üçüncü çeyrekte büyümenin kompozisyonu daha dengeli bir hale geldi. İç talebin büyümeye katkısı azalırken net dış talebin büyümeyi düşürücü etkisi önceki çeyreklere göre daha sınırlıydı. Ayrıca üretim yönünde, sektörlerin büyümeye katkısı genele yayıldı. İş günü fazlası ve mevsimsel etkilerin dışlandığı çeyrekIik büyüme ise %0,3 ile sınırlı kaldı ve ana eğilim ekonomide parasal sıkılaştırma ile başlayan dengelenmeyi teyit etti. Yılın son çeyreğinde de bu hız kaybının devamını öngörüyoruz. İlk üç çeyrekte yıllık ortalama %4,7 büyüyen Türkiye ekonomisinin 2023 yılının tamamında %4,4 ile Orta Vadeli Programdaki tahmine uyumlu şekilde büyümesini, 2024'te ise reel GSYH artışının güç kaybederek %3,4 olmasını bekliyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ekim ve kasım aylarında 10 puanlık artırım ile politika faizini %40'a yükseltti. TCM B'nin ekim ayı kararı piyasa beklentisiyle uyumlu olurken kasım toplantısı piyasa tahminlerini aştı ve olumlu bir sürpriz oldu. TCMB gerekli parasal sıkılık düzeyine yaklaşıldığını ve sıkılaşma döngüsünün kısa bir zaman diliminde tamamlanacağını belirtti. Böylece hesaplamalarımıza göre beklenen
enflasyona göre reel faiz pozitif bölgeye geçti. TCM B'nin aralık ayında faizi %42,5'e yükselteceğini ve 2024'ün büyük bir kısmında faizi bu seviyede koruyacağını düşünüyoruz. TCMB yılın son çeyreğinde TL mevduat payını artırıcı yöndeki adımlarına devam ederken bankaların tahvil almalarını gerektiren düzenlemelerin büyük kısmı kalktı ve makro ihtiyati çerçeve sadeleştirildi. Rezervlerde de belirgin bir iyileşme vardı. Kasım sonunda brüt rezervler 136,5 milyar dolar ile 2002'den başlayan veri setinin en yüksek seviyesine ulaştı. Net uluslararası rezervler de 35,8 milyar dolar ile pandemi başından bu yana en güçlü seviyeye çıktı. Merkez Bankası'nın kasım sonlarına doğru net döviz pozisyonunun belirgin şekilde iyileştiğini hesaplıyoruz.
Yılın ortasından itibaren devreye giren ortodoks politika bileşimi, TCM B rezervinin güçlenmesi, ekonomi yönetimi tarafından piyasa dostu net yönlendirmeler yapılması ile birlikte TL cinsi varlıklara yatırımcı ilgisinin canlanabileceğini düşünüyoruz. Son dönemdeki gelişmeler kredi derecelendirme kuruluşlarının nezdinde de olumlu karşılık bulmaya başladı ve ekim ile kasım aylarında Türkiye'nin kredi notu görünümü iyileştirildi. Aralık ayında da Moody's'in not artırımı yapabileceğini, 2024 yılında kredi notuna ilişkin olumlu adımların devam edebileceğini düşünüyoruz. Kasım ayında yabancı ilgisi de kuvvetliydi. Yabancı yatırımcı hisse senedi, tahvil ve eurobond portföyünü kasım ayında 2,2 milyar dolar artırdı ve 2021 başından bu yana en güçlü aylık giriş görüldü.
Avrupa Merkez Bankası ekim, Fed ve İngiltere Merkez Bankası kasım ayındaki toplantılarında faizde değişiklik yapmadı. Avrupa Merkez Bankası faizi şu anki seviyesi olan %4'te tutmanın, enflasyonda hedefe iniş için uygun olduğu retoriğini korudu. Fed ise para politikası açısından güvercin mesajlar verdi. ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllı klandı rı İmiş %5,2 büyürken dördüncü çeyreğe yönelik veri akışı ekonominin bir resesyonu çağrıştırmaktan uzak şekilde soğuduğunu düşündürdü ve yumuşak iniş senaryosunun gerçekleşebileceği yönündeki beklentiler pekişti.
Gelişmiş ülke merkez bankalarından faiz artırım beklentileri artık neredeyse ortadan kalkarken bunun yerini 2024'ün 2. yarısından itibaren faiz indirim fiyatlamaları aldı. Bu durumun önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülke piyasalarına olan ilgiyi de desteklemesi ihtimali oluştu. Küresel ekonomik aktivite yılın son çeyreğinde ivme kaybı yaşadı. ABD ekonomisi Euro Bölgesi ve Çin'e kıyasla dayanıklı kalmayı başardı. PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verileri Euro Bölgesi'nin yılın son çeyreğinde de daralmış olabileceği yönünde sinyal verdi. 7 Ekim'de çatışmaların savaşa dönmesi ile küresel piyasaların odağı Orta Doğu'ya yönelmiş ve risk iştahı jeopolitik gelişmeleri takip etmeye başlamıştı. Son dönemde ise savaşın Orta Doğu geneline yayılmayacağına yönelik daha iyimser beklentiler piyasada hâkim oldu.