Üçüncü çeyrekte ihracat önceki çeyreğe göre güçlendi, ithalat ise 2. çeyrekten daha fazla düştü. Bu da net dış talebin büyümeye pozitif katkısının üçüncü çeyrekte iyileşeceğine işaret ediyor. Eylül ayı cari dengesi için yaptığımız hesaplama 12 aylık cari açığın 11,3 milyar dolardan 11,5 milyar dolara sınırlı yükselebileceğini gösteriyor. Sektörel enflasyon beklentilerine göre, 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi ekim ayında piyasa katılımcıları, hanehalkı ve reel sektörde geriledi. İSO imalat PMI ekim ayında 44,3’ten 45,8’e yükseldi ve daralma bölgesinde kalmaya devam etti. Cuma günü kur korumalılar da dahil olmak üzere TL mevduatta stopaj oranları 2,5 puan artırıldı, mevcut oranlar 31 Ocak’a kadar uygulanacak, daha sonra stopaj oranlarının tekrar yükseltilme olasılığı olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki 3 aylık dönemde bu stopaj artışının bütçeye yaklaşık 45 milyar TL’lik ilave gelir etkisi olabileceğini hesaplıyoruz.
1 Ekim’de İran’ın İsrail’e gerçekleştirdiği saldırının ardından geçtiğimiz cumartesi günü İsrail İran’daki askeri hedeflere bir dizi hava saldırısı düzenledi. Saldırıların basında bir süredir yer alan enerji tesisleri yerine sadece askeri hedefler ile sınırlı kalması, savaşın yayılmayabileceği beklentilerini oluşturdu. Geçtiğimiz haftayı varil başına 75,6 dolardan kapatan Brent petrol hafta içinde 71 dolara kadar gerilese de sonra yeniden yükseldi. ABD’de GSYH büyümesi beklentinin altında kaldı. Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon ekim ayında %1,7’den %2 ile beklentilerin üzerine yükseldi. Veri ECB’ye yönelik faiz indirim fiyatlamasının sınırlı azalmasına neden oldu, ancak halen ECB’den aralık ayında 25 baz puanlık indirim bekleniyor. İngiltere’de İşçi Partisi harcamaların artmasını ve bunun bir kısmının vergi artışları ile finanse edilmesini planlayan bütçeyi açıkladı. İngiltere’de tahvil faizleri yükseldi, sterlin ise dolar karşısında değer kaybetti. Japonya Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu ancak önümüzdeki dönemde faiz artırımlarının devam edeceği sinyalini verdi. ABD’de tarım dışı istihdam ekim ayında yalnızca 12 bin kişi artarak beklentinin çok altında kaldı. İstihdamdaki zayıf performansta ABD’deki fırtına koşullarının etkili olduğu düşünülüyor. Veri sonrası zayıf ekonomik aktivitenin Fed’in daha fazla faiz indirmesine yol açabileceği görüşleri ile ABD tahvil faizleri geriledi.
1 Kasım’da S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırmasını, görünümü ise pozitiften durağana çekmesini bekliyoruz. Önümüzdeki hafta yurt içinde ve yurt dışında oldukça yoğun bir takvim var. Pazartesi günü enflasyon, cuma günü de yılın son Enflasyon Raporu takip edilecek. Ekim ayında aylık enflasyonun %2,75 olmasını bekliyoruz. Tahminimizin gerçekleşmesi halinde yıllık enflasyon %49,4’ten %48,4’e inecek. Piyasa beklentisi %2,5 ila %2,6 arasında olup, bizim tahminimizin altında. Türk-İş Ankara gıda enflasyonu ve İstanbul İTO gıda enflasyonunun, beklentimizle nispeten uyumlu olduğunu düşünüyoruz. Yurt içinde takip edilecek diğer veriler geçici dış ticaret açığı, reel efektif döviz kuru ile Hazine’nin nakit dengesi olacak. Yurt dışında ise gözler salı günü yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde olacak. Seçim sonuçlarını belirlemede etkili olacak 7 çekişmeli eyaletin 5’inde Cumhuriyetçi Aday, 2’sinde Demokrat Aday önde. Ancak adaylar arasındaki fark oldukça az, bu da belirsizliğin seçim gününün ardından da devam edebileceğini düşündürüyor. Perşembe günü FOMC yapılacak. Piyasa beklentisi faizin 25 baz puan düşürüleceği yönünde.
Guillaume Pitron’dan Alp Tümertekin’in çevirisiyle “Nadir Metaller Savaşı – Enerji Geçişinin ve Dijitalleşmenin Karanlık Yüzü” Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nda.
Finans ekosistemindeki inovasyon ve pazarlama başarılarını ödüllendiren Sardis Ödülleri’nde, İnovasyon kategorisinde eğitime daimî destek imkânı sunan EDU - İş Portföy TEV Eğitime Destek Serbest Fonumuz ile Gümüş Sardis Ödülü’nü almanın mutluluğunu yaşıyoruz. 🥈
Haber