Merkez Bankası perşembe günü politika faizini beklentilerle uyumlu şekilde %47,5’ten %45’e çekti. Aralık ayında gerileyen enflasyonun ana eğiliminin ocak ayında öngörülerle uyumlu şekilde arttığı belirtildi ve bunun kaynağı geçmiş enflasyona endeksleme eğiliminin yüksek olduğu hizmet fiyatları olarak gösterildi. Biz bu ay sağlık, yemek hizmetleri ve kira fiyatlarında göreli olarak yüksek artışlar bekliyoruz. Sterilizasyon araçlarının ek tedbirlerle desteklenmesi ihtimali PPK metninde yer aldı. Yüksek boyuta ulaşan TL likidite fazlasının artması durumunda TCMB’den bazı adımlar gelebilir. Merkez Bankası yıla döviz alımları yaparak başladı, hesaplamalarımıza göre 27 Aralık’tan bu yana net alım 19,5 milyar dolar. Bu döviz alımları ile sistemdeki TL likidite fazlası 1,1 trilyon TL’ye ulaştı. 17 Ocak haftasında net uluslararası rezervler haftalık 1,5 milyar dolar yükselerek 71,4 milyar dolara çıktı. Yine aynı haftada yabancıların tahvile ilgisi 1,2 milyar dolar ile son 9 haftanın en güçlüsüydü. Hisse senedi, tahvil ve eurobond ile nette portföy girişi 1,3 milyar dolardı. Hazine bu hafta ocak ayı iç borçlanma programı kapsamında ihalelere devam etti. Para piyasası fonlarının şubat sonuna kadar en az %10 DİBS bulundurma zorunluluğu nedeniyle 6 ay vadeli bono ihracı da yapıldı, ihaleye piyasa ilgisi çok güçlü değildi.
Bu hafta küresel piyasalar pazartesi günü resmi olarak göreve başlayan ABD Başkanı Trump’ın imzaladığı kararlara odaklandı. Bu kararlar enerji üretiminde artış, daha sıkı göçmen politikaları ve ABD’nin ticaret partnerlerine olası gümrük vergileri üzerineydi. Hafta içinde yayımlanan şirket bilançoları küresel risk iştahını destekledi. S&P500 yılbaşından bu yana %3,5 yükselerek pandemiden bu yana en güçlü yıl başlangıcını yaptı. Artışın sürükleyicisi ise teknoloji hisseleriydi.
Bu akşam Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu 1 kademe artırmasını, görünümü pozitiften durağana çekmesini bekliyoruz. Önümüzdeki hafta ocak ayı Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı, aralık ayı dış ticaret açığı ile 2024 yılının son çeyreğine dair turizm verileri açıklanacak. Dış açığın yıllık 2,7 milyar dolar yükselerek 8,8 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Cuma günü ise piyasa kapanışının ardından kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in değerlendirmesi var, Fitch’den kredi notuyla ilgili bir aksiyon beklemiyoruz. Yurt dışında Fed ve ECB toplantısı küresel piyasaların odağında olacak. Fed’den faiz değişikliği beklenmiyor, Powell’ın açıklamaları önemli olacak. ECB’nin ise faizi 25 baz puan indirmesi bekleniyor. Ek olarak ABD’de Fed’in favori enflasyon göstergesi çekirdek PCE enflasyonu da takip edilecek.