Hesabınızın bulunduğu bankanın ya da aracı kurumun internet/cep şubesinden İş Portföy fonlarını almak için;
Yukarıda paylaşılan adımlar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kurum bazında farklılık gösterebilir, bankanızın/aracı kurumunuzun müşteri iletişim merkezinden ilgili kuruma ait fon alım/satım adımları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Merkez Bankası şaşırtmadı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası hafta içindeki toplantısında piyasa tahminleri ile uyumlu olarak politika faizini 5 puan artışla %30’a çekti. TCMB kur, vergi ve asgari ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerinin önümüzdeki dönemde hafifleyeceğini belirtse de aynı zamanda petrol, hizmet fiyatları ile enflasyon beklentilerindeki bozulmaya dikkat çekti. Banka’nın enflasyona yönelik ilave risklere vurgu yapmasının, politika faizindeki artırımların süreceği görüşümüzle uyumlu olduğunu düşünüyoruz. Yılsonuna kadarki 3 toplantıda faizde kademeli artışların devam etmesini ve politika faizinin aralık ayında %40 seviyesine çıkmasını bekliyoruz. Merkez Bankası ayrıca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL vadeli mevduata geçişi hızlandırmak için bazı adımlar atarken Banka bu adımların parasal aktarım mekanizmasını güçlendireceğini belirtti. Önümüzdeki dönemde TL mevduat faizlerinde yukarı hareketin devam etmesini bekliyoruz. Hafta içinde ekonomi yönetimin yurt dışında gerçekleştirdiği yatırımcı toplantıları takip edildi. Eurobond piyasasında belirgin bir hareket olmazken Türkiye’nin risk primi 5 yıl vadeli CDS göstergesi 400 baz puanın altında, yatay seyrediyor. BIST100 endeksi haftayı hafif değer kazancı ile kapatırken bankacılık endeksinde kazanım ortodoks politikalara yönelimin sürmesi ile çok daha güçlüydü. TCMB’nin faiz kararının beklentilerle uyumlu olmasıyla dolar/TL’de sınırlı bir yukarı yön vardı.
Fed beklentilerle uyumlu olarak faizi değiştirmedi, fakat üyelerin tahminleri bu sene sonuna kadar 1 tane faiz artırımına işaret etmeye devam ederken 2024’te öngörülen faiz indirimi miktarı da azaltıldı. Fed parasal sıkılaşmaya rağmen büyümenin sınırlı güç kaybetmesini bekliyor, dolayısıyla daha sınırlı faiz indirimi yapılması gerektiğini düşünüyor. FOMC sonrası piyasa fiyatlamalarında aralık toplantısı için artırım ihtimali bir miktar yükselirken Mayıs 2024’te beklenen faiz indirimi eylüle ötelendi. Yine de piyasa beklentilerinde çok büyük bir değişim olmadı. Japonya Merkez Bankası faizi negatif seviyede korudu, İngiltere Merkez Bankası ise 2 yıldır ilk defa faizi artırmadı. Fed’in şahin duruşu ile ABD’de 10 yıl vadeli tahvil faizi haftalık 15 baz puan artışla %4,50’ye yaklaşırken 2 yıl vadeli faizde de benzer bir yükseliş vardı. Önceki hafta Avrupa Merkez Bankası’nın faizi daha fazla artırmayabileceği yorumu ile düşen euro/dolar paritesi, Fed toplantısının ardından doların güçlenmesiyle toparlanamadı.
Önümüzdeki hafta yurt dışı piyasalar ABD’de kişisel tüketim harcamaları (PCE) enflasyonunu ve Euro Bölgesi’nde TÜFE enflasyonunu takip edecek. Yurt içinde eylül ayı için imalat sektörünün durumunu yansıtan anket bazlı veriler ve güven endeksleri ile ağustos ayı dış ticaret açığı yayımlanacak. Açığın yıllık 2,4 milyar dolar düşüşle 8,9 milyar dolar olmasını bekliyoruz. S&P cuma günü Türkiye kredi notu değerlendirmesi yapabilir. Nota dair ‘negatif’ görünümün, son dönemde ortodoks politikalara dönüş ile ‘durağan’a yükseltilmesini bekliyoruz.