Nisan ayında sanayi üretimi depremin yaşandığı Şubat 2023’ten bu yana en zayıf performansı gösterdi. Mayıs ayına dair öncü üretim verileri genel olarak zayıf seyrediyor ve ilk çeyrekteki güçlü ekonomik aktivitenin ikinci çeyreğe taşınamadığına işaret ediyor. İhracatın ise mayıs ayında toparlanması, üretime destek olmuş olabilir. Nisan ayında 12 aylık cari açık 31,3 milyar dolardan 31,5 milyar dolara çıktı ve 8 ayın ardından ilk kez yükseldi. Mayıs ayında ise cari açığın 25 milyar dolar civarına düşeceğini tahmin ediyoruz. Arındırılmış işsizlik oranı nisan ayında %8,5 ile son 12 yılın en düşük seviyesine indi. Geniş tanımlı işsizlik oranını gösteren atıl işsizlik oranı ise %27,2 ile son 3 yılın en yüksek seviyesine çıktı ve istihdam piyasası açısından karmaşık sinyaller alındı. Merkez Bankası’nın derlediği Piyasa Katılımcıları Anketi’nde enflasyon beklentileri düşmeye devam etti. Hazine haziran ayında toplam 233 milyar TL ile hedefinin altında borçlandı. Geçtiğimiz hafta aldığı satış baskını sindiren Borsa İstanbul haftayı yükseliş trendi içerisinde tamamladı, HMB Şimşek’in işlem vergisini bir süreliğine ertelediklerini açıklaması risk iştahını artırdı. Haziran ayının ilk haftasında net uluslararası rezervler mayıs sonuna göre 2,1 milyar dolar artarak 47,5 milyar dolar oldu. Aynı haftada hisse senedi, tahvil ve eurobond piyasasından çıkış 0,1 milyar dolardı. Basında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 226 milyar TL'lik vergi geliri yaratabilecek paketiyle ilgili haberler yer aldı. Çok uluslu şirketlere vergi, GYO'ların gayrimenkullerinden elde edilen kazançlara asgari kurumlar vergisi, engellilere yönelik otomotivde istisnaların kısıtlanması ve yurt dışına çıkış harcının artırılması gibi düzenlemeleri içeren paket bayramın ardından Meclis’e sunulabilir.
Fed haziran ayındaki toplantıda 2024 yılı için faiz indirim tahminini 3’ten sürpriz bir kararla 1’e indirdi. Bununla birlikte, 2024-2026 yılları için toplam 9 adet faiz indirim beklentisi değişmedi ve böylece faiz indirimlerine geç başlanıp daha hızlı şekilde bitirilmek istendiği görüldü. Hafta içinde piyasaları domine eden asıl veri ise beklentilerin altında kalan ABD enflasyonu oldu. Yıllık enflasyon %3,5’ten %3,4’e indi. 10 yıllık tahvil faizi enflasyonun beklentilerin altında kalmasıyla sert şekilde geriledi, daha sonra hafif yükselse de yine de haftayı önceki haftaya göre aşağıda kapadı. Tüm bu gelişmeler eşliğinde piyasanın Fed’den bu sene beklediği faiz indirimi 50 baz puan ile Fed’e kıyasla çok daha güvercin. Böylece ABD’de hisse senetleri haftayı yükselerek geçirse de, Avrupa’daki politik belirsizlikler nedeniyle risk iştahı zayıftı. İngiltere’nin ardından Fransa da erken seçim kararı aldı. Fransa’da uzun vadeli tahvillerin faizi yükseldi. Fransa ve Almanya’nın 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki fark 77 baz puan ile son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Önümüzdeki hafta perşembe gününe kadar bayram tatili nedeniyle yurt içinde piyasalar kapalı olacak. Perşembe günü TÜİK Tüketici Güven Endeksi ile merkezi yönetim bütçesi açıklanacak. 24 Nisan ile başlayan hafta Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı gibi üretime dair önemli anket bazlı veriler ve mayıs ayı dış ticaret açığı takip edilecek. Mayıs ayında dış açığın yıllık 6,5 milyar dolar gerileyerek 6 milyar dolar olmasını bekliyoruz. 27 Haziran’da ise Merkez Bankası’nın faiz kararı piyasaların odağında olacak. Piyasa beklentisi ile uyumlu şekilde faizde değişiklik beklemiyoruz. Yurt dışında önümüzdeki hafta haziran ayına dair öncü büyüme verileri takip edilecek. Bayram sonrasında ise ABD’de GSYH büyümesi ile Fed’in favori enflasyon göstergesi çekirdek PCE enflasyonu izlenecek.