Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte beklenti altında bir seyirle yıllık %2,1 büyüdü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH çeyreklik %0,4 küçüldü, ikinci çeyrek verisinin de çeyreklik olarak %0,2 daralmaya revize edilmesiyle ekonomi teknik resesyona girmiş oldu. Büyüme kompozisyonundaki dengelenme sürdü, son iki çeyrektir net dış talebin büyümeye katkısı iç talebi aşmış durumda. Bu yılın tamamında büyümenin %3 olmasını, büyümenin seneye %3,5’e hızlanmasını bekliyoruz. 2025 yılının ilk yarısında göreli daha zayıf bir büyüme, ikinci yarısında ise daha güçlü bir büyüme öngörüyoruz. Bu doğrultuda faiz indirimlerinin de 2025 yılı ilk çeyreği için olmasa da ikinci çeyreğinde daha hızlı yapıldıktan sonra, ikinci yarıda yavaşlamasını bekliyoruz. Bu hafta açıklanan anket bazlı göstergeler ekonomik aktivitede yılın son çeyreğinde dayanıklı bir seyre işaret etti. Ekim ayında dış açık yıllık 0,7 milyar dolar azalarak 5,9 milyar dolar oldu. İhracat yıldan yıla %3,1 yükselirken, günlük veriler kasım ayı için zayıf bir seyre işaret ediyor. Bu hafta yeniden değerleme oranı %43,9 olarak Resmî Gazete’de yayımlandı. Bu oran gelir vergisi dilimleri, damga vergileri, cezaları ve ayrıca istisnaları da belirlemek için kullanılıyor. 22 Kasım haftasında net uluslararası rezervler 1,8 milyar dolar artarak 60,8 milyar dolar oldu, rezervdeki yükselişin kasımın son haftasında devam edeceğini hesaplıyoruz. 22 Kasım haftasında YP hesaplar tüzel kişiler kaynaklı 2 milyar dolar azaldı. Aynı haftada hisse senedi, tahvil, eurobond ve swap kanalıyla toplam çıkış 1,1 milyar dolardı.
5 Kasım’da yapılan FOMC tutanakları para politikasında ileriye yönelik yeni bir mesaj içermedi ve faiz indirimlerinin kademeli şekilde devam edeceği değerlendirmesi tutanaklarda yer aldı. 18 Aralık’taki FOMC’de %60 olasılıkla 25 baz puanlık indirim bekleniyor. Bu toplantıda Fed’in 2025 yılı için planlanan faiz indirim adedini düşürmesini bekliyoruz. Fed’in favori enflasyon göstergesi çekirdek PCE enflasyonu yıllık olarak %2,7’den %2,8’e yükselse de beklentiler ile uyumluydu. Euro Bölgesi’nde öncü verilere göre yıllık enflasyon %2’den %2,3’e çıktı. Enflasyonda yükseliş olmasına rağmen Bölge PMI verilerindeki zayıflık nedeniyle aralık toplantısında ECB’den yaklaşık 30 baz puanlık indirim fiyatlanıyor.
Önümüzdeki hafta kasım ayı enflasyonu açıklanacak. Kasım ayında tüketici fiyat endeksinin %2,1 yükselmesini bekliyoruz. Türk-İş Ankara mutfak enflasyonunun çok ılımlı kalması, TÜFE’de gıda fiyat artışının da sınırlı olabileceğini düşündürüyor. Manşet enflasyonun beklenen seviyelerde açıklanması halinde, Merkez Bankası aralık ayında faiz indirimini değerlendirebilir. Haftaya açıklanacak diğer veriler İSO imalat PMI, geçici dış ticaret verileri, reel efektif döviz kuru ve nakit denge. Yurt dışında ise kasım ayına dair nihai PMI verileri ile ABD’de tarım dışı istihdam takip edilecek. Tarım dışı istihdamın aylık 183 bin kişi artması bekleniyor.