Duyurular
Değerli Yatırımcılarımız, 1 Kasım tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 9075 nolu karar ile ilgili fonlar özelinde uygulanan istisna kaldırılmış ve fon stopajları %10 olarak güncellenmiştir. Detaylar için Medya ve Blog/Duyurular sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Enflasyon ve iç talep faiz indirimlerini öteliyor

4.10.2024

Eylül ayında yıllık enflasyon %52’den %49,4’e geriledi. Manşet enflasyon, çekirdek göstergeler ve genel olarak alt kalemlerin çoğunda beklentilerin üzerinde bir seyir gözlendi. Mevsimsellikten arındırılmış göstergelerin 3 aylık ortalamalarına bakıldığında özellikle konut kirası, eğitim, ulaştırma hizmetleri gibi alt grupların etkisiyle hizmet enflasyonunda bozulma olduğunu hesaplıyoruz. Eylül ayında Merkez Bankası’nın PPK karar metnindeki yumuşama nedeniyle faiz indirim beklentileri ortaya çıkmıştı, fakat eylül enflasyonu ardından biz kasım ayında faiz indirim ihtimalinin belirgin şekilde azaldığını ve parasal gevşemenin 2025 yılına ötelendiğini düşünüyoruz. Halihazırda halen güçlü seyreden perakende satışlar, kart harcamaları, eylül ayı tüketim malı ithalat artışı gibi veriler de bu görüşümüzü destekliyor. Ekim ayında enflasyon daha ılımlı seviyelerde oluşsa bile enflasyon görünümündeki kısa süreli iyileşmelerle parasal gevşemenin başlatılmayacağını düşünüyoruz. 8 Kasım’da Enflasyon Raporu’ndaki değerlendirmeler Merkez Bankası’nın para politikası yol haritasına yönelik mesajlar içerecek. TCMB Başkanı Karahan eylül ayında enflasyonun kendi beklentilerinin üzerinde geldiğini, ancak tek bir veri ile çıkarım yapmanın doğru olmadığını belirtti. Eylülde ihracat ve ithalat zayıftı, fakat tüketim malı ithalatının hızlanması dikkat çekti. İSO imalat PMI eylülde aylık 3,5 puan gerileyerek 44,3 ile pandemiden bu yana en zayıf seviyesine indi. Hafta içinde zayıf bir seyir izleyen Borsa İstanbul enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi ve faiz indiriminin ötelenmesi olasılığı ile daha sert satışlar ile karşılaştı. Endeks haftalık %8,2 geriledi. Eylül ayının son haftasında net uluslararası rezervler 2,3 milyar dolar yükselerek 54 milyar dolar oldu. Aynı haftada tüzel kişilerin yabancı para hesapları 2 milyar dolar geriledi. Yabancı yatırımcının hisse senedi, tahvil ve eurobond yatırımları 1,1 milyar dolar azaldı, swap kanalıyla girişin 1,7 milyar dolar olduğunu hesaplıyoruz.

Hafta içinde İran İsrail’e füze saldırısı gerçekleştirdi. Çatışmanın daha da büyüyebileceği endişeleri ile risk iştahı zayıfladı. Küresel ölçekte hisse senetleri değer kaybederken, brent petrolün varil fiyatı geçtiğimiz hafta sonundaki 72 dolardan bu cuma günü 78 dolara yükseldi. Küresel bileşik PMI eylül ayında 52,8’den 52’ye geriledi. Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon piyasa beklentisiyle uyumlu şekilde %2,2’den %1,8’e indi, ECB’den faiz indirim beklentileri güçlendi. Hafta içinde Fed Başkanı Powell faiz indirimlerinde acele etmeyeceklerini, bu sene FOMC üyelerinin tahminleri ile uyumlu şekilde iki tane 25 baz puanlık faiz indirimi olabileceğini söyledi. AB ülkeleri Çin’den elektrikli araç ithalatına var olan %10’un üzerine %35 daha tarife uygulanması için karar aldı, Almanya ve Macaristan karara karşı çıktı. Çin’den misilleme bekleniyor. ABD’de eylül ayında tarım dışı istihdam piyasa beklentisinin belirgin şekilde üzerinde arttı. Veri sonrası ABD’de tahvil faizleri yükseldi. Fed’in 7 Kasım’daki toplantısı için beklentiler 25 baz puan indirime kaydı.

Önümüzdeki hafta ağustos ayı sanayi üretim endeksi, işsizlik oranı, perakende satış hacim endeksi ve cari denge açıklanacak. Cari fazlanın 4,3 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Tahminimizin gerçekleşmesi halinde 12 aylık açık 19,1 milyar dolardan 15,1 milyar dolara gerileyecek. Yurt dışında ABD enflasyonu takip edilecek.

Bunlar da ilginizi çekebilir

20.12.2024

TCMB’den ilk faiz indirimi bekleniyor

19.12.2024

2025’te Daha Yavaş ve Daha Az Faiz İndirimi

13.12.2024

Piyasaların odağı FOMC toplantısı

Tüm soru ve görüşleriniz için

Hemen Arayın!

0 850 290 31 73Hemen Arayın!