Duyurular
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, dolandırıcılık olaylarına yönelik güvenlik uyarısında bulundu, izinsiz Sermaye Piyasası Faaliyetlerine ilişkin bilgilendirme metni yayımlandı. Metin detayına web sitemizde Medya ve Blog sayfasında yer alan "Duyurular" sekmesinden ulaşabilirsiniz.

Gözler eylül ayı enflasyonunda

27.09.2024

Cuma günü Merkez Bankası ve BDDK birbirini tamamlayıcı makro ihtiyati tedbirler aldı. Kredi kartı azami faizi, borcu yüksek olanın daha fazla, borcu az olanın daha düşük faiz ödeyeceği şekilde güncellendi. Merkez Bankası’na göre bireysel kredi kartı bakiyesinin sürükleyicisi yüksek bakiyeli kart sahipleri olduğundan, faiz oranında borç seviyesine göre farklılaşmaya gidilmesi sıkılaştırıcı etki yapacak. BDDK da ödenmeyen borçlar için yapılandırma süresini 60 ay olarak belirledi. Bu düzenleme ile halihazırda borçları gecikmiş bireylerin faiz oranlarındaki güncellemeden en az etkilenmesi hedefleniyor. Hazine bu hafta 3,5 milyar dolarlık 2035 vadeli eurobond ihracı yaptı, borçlanmanın maliyeti bu yılki diğer ihraçlara kıyasla daha düşüktü. Ayrıca Hazine bu yıl ve önümüzdeki yılki anapara itfasının 1,85 milyar dolarlık kısmını 2035 yılına öteledi, yani yakın zamanda vadesi gelecek eurobondların vadelerini uzatmış oldu. Eylül ayında hanehalkı, reel sektör ve piyasa katılımcılarının enflasyon beklentileri geriledi, ancak hanehalkının enflasyon beklentisi halen çok yüksek seyrediyor. Son dönemde bir miktar hızlanan reel kredi kartı harcamalarına yönelik olarak Merkez Bankası blog yazısında tüketicinin harcama davranışında değişiklik olduğunu, bunun iç talebin güçlendiği şeklinde yorumlanmaması gerektiğini belirtti. Biz tüketimin temmuz ayından bu yana bir miktar ivmelendiğini gözlemliyoruz. Bankacılık endeksi önderliğinde haftaya güçlü risk iştahı ile başlayan Borsa İstanbul 10.000 seviyesini aşsa da, endeks burada kalıcı olamadı. Endekste ağırlığı yüksek şirket bilançolarının zayıf gelmesi ile kırılganlık arttı. 20 Eylül haftasında net uluslararası rezervler haftalık 3 milyar dolar yükselerek 51,7 milyar dolar oldu. Aynı haftada yurt içi yerleşikler piyasada döviz talebi yaratırken yabancı fon akımları ise büyük ölçüde tahvile yöneldi.

Euro Bölgesi’nde öncü büyüme verileri eylül ayında 7 ayın ardından ilk kez daralma bölgesine sarktı, özellikle istihdam endeksindeki zayıflıkla birlikte ECB’nin faiz indirimlerini hızlandırabileceği beklentileri pekişti. Hafta içinde konuşmaları takip edilen FOMC üyeleri faiz indirimlerinin devam edeceği mesajını verdi. Fed’in genel iletişimi faiz indirimlerinin 25 baz puan ile süreceği yönünde olsa da Fed vadeli kontratlarına göre kasımda yine büyük bir indirim gelmesi olasılığı da oldukça yüksek. Çin Merkez Bankası ekonomiyi yeniden canlandırmak ve hükümetin %5 seviyesindeki büyüme hedefine ulaşmak amacıyla kapsamlı bir teşvik paketi açıkladı. Tedbirler zorunlu karşılık oranlarının düşürülmesi, repo faiz oranının indirilmesi, konut alımı, hisse senedi piyasasında işlem yapanlara kolaylıklar içeriyor. Ancak paketin ekonomiyi canlandırmaya yetmeyebileceği ve ilave adımlara ihtiyaç duyulabileceği değerlendiriliyor.

Önümüzdeki hafta eylül ayı tüketici fiyat endeksinin aylık %2,2 artmasını bekliyoruz. Tahminimizin gerçekleşmesi halinde yıllık enflasyon %52’den %48,3’e inecek. Yurt içinde takip edilecek diğer veriler İSO imalat PMI, geçici dış ticaret açığı ve reel efektif döviz kuru olacak. Yurt dışında ise eylül ayına dair büyüme verileri ve ABD’de tarım dışı istihdam açıklanacak. Tarım dışı istihdamın eylülde 145 bin kişi artması ve önceki aya kıyasla yatay bir seyir izlemesi bekleniyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir

18.10.2024

TCMB daha ihtiyatlı

17.10.2024

Faiz İndirimine Daha Zaman Var

1.10.2024

İş'te Makro Ekim: Fed'in cesur başladığı gevşeme bizde temkinli olmalı

14.08.2024

Altın Stevie Ödülü isportfoy.com.tr'nin!

Web sitemiz isportfoy.com.tr ile dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan The International Business Awards’ta ‘Web Sitesi - Finansal Hizmetler’ kategorisinde ALTIN STEVIE ödülünü almanın mutluluğunu yaşıyoruz!

Haber

Tüm soru ve görüşleriniz için

Hemen Arayın!

0 850 290 31 73Hemen Arayın!