Türkiye sermaye piyasalarında yatırımcıların farklı risk profillerine ve yatırım hedeflerine göre tercih edebileceği pek çok fon çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'deki başlıca fon çeşitlerini sıralayacak olursak akla ilk gelenler; hisse senedi fonları, para piyasası fonları, borçlanma araçları fonları, karma ve değişken fonlar, kıymetli maden fonları, gayrimenkul fonları, katılım fonları olacaktır. Türkiye’deki sermaye piyasalarında sunulan bu fonlar, farklı yatırımcı profillerine göre çeşitlendirilmiş olup yatırımcıların risk seviyeleri, getiri beklentileri ve yatırım sürelerine göre farklılık gösterebilir.
Yüksek faiz ortamında para piyasası fonları yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Bu fonlar, düşük riskle sabit getiri sağlamayı hedefler. Para piyasası fonları, eski adıyla likit fonlar, kısa vadeli borçlanma araçlarına, mevduat ve repo benzerlerine yatırım yaparak, yatırımcılara düşük riskli ve likit bir yatırım seçeneği sunar.
Yatırım fonu dünyasına yeni giriş yapmış yatırımcıların aklında pek çok soru işareti olabilir. Para piyasası fonu ne demektir? B tipi likit fon ile aynı şey midir? B tipi likit fon nedir? B tipi likit fonların aylık getirisi nasıl hesaplanır? B tipi likit fon getirisi hesaplama yöntemleri nelerdir?
Likit Fon Özellikleri Nelerdir?
Para piyasası fonu, eski adı ile likit fon, likiditeye önem veren yatırımcılar için kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yaparak TL getirisi sunan bir fon türüdür. Fon portföyüne dahil edilen varlıklar kısa vadeli devlet iç borçlanma senetleri, özel sektör borçlanma araçları ve para piyasası enstrümanlarından seçilir. Fon, yatırımcısına düzenli getiri ve günlük nakde dönüşüm imkânı sağlamaktadır.
Para piyasası fonu, yatırımcılara kısa vadeli ve düşük riskli yatırım fırsatları sunan bir yatırım aracıdır. Genellikle, eski mevzuata göre B tipi likit fonlar olarak bilinen fonlar, günlük işlem görebilen ve kolayca nakde dönüşebilen yatırım araçlarından oluşur.
Para piyasası fonları, eski adı ile B tipi likit fonlar, özellikle yatırımcıların sabit getiri beklentisiyle tercih ettiği fonlardır. Bu fonlar, günlük getiri sağlar ve genellikle kısa vadeli yatırımlar yapar. Yüksek likidite ve düşük risk arayanlar için ideal bir yatırım aracıdır.
Para piyasası fonları mevduat, devlet iç borçlanma seneti, özel sektör tahvili, takasbank borsa para piyasası ve ters repo gibi yatırım araçlarına yatırım yaparak yüksek iç verim elde etmeyi amaçlar. Fon portföyünün tamamı devamlı olarak vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek yatırım araçlarından oluşur. Fon portföyünün, günlük olarak hesaplanan ağırlıklı ortalama vadesi en fazla 45 gün olmaktadır.
Likit Fon Getirisi Nasıl Hesaplanır?
Likit fonların getirisi, genellikle fonun yaptığı yatırımların kazançları üzerinden hesaplanır. Likit fon getirisi hesaplama işlemi, fonun yatırım yaptığı varlıkların sunduğu faiz oranlarına, yatırım aracının vadesine ve fonun performansına göre değişiklik gösterebilir.
Para piyasası fonları, genellikle düşük riskli kısa vadeli yatırımlara odaklanır. Bu fonlar, günlük veya aylık bazda belirli bir faiz getirisi sağlar. Örneğin, bir para piyasası fonu aylık getirisi, ya da eski adıyla b tipi likit fon aylık getirisi %4 ise bu, yatırımcının fonu bir ay boyunca tutarak bu oranda bir kazanç elde edeceğini gösterir. Para piyasası fonlarının aylık getirisi genellikle mevduata yakın olmakla birlikte güvenli bir seçenek sunar.
Para piyasası fonlarından elde edilen gelir üzerinden belirli bir vergi alınır. Bu vergiye likit fon stopaj oranı da denir. Yatırımcılar, elde ettikleri gelir üzerinden stopaj oranını öğrenerek, net kazançlarını hesaplayabilirler. Yatırımcılar detaylı bilgi için İş Bankası’nın geçmiş yıllara dönük Menkul Kıymet ve Diğer Sermaye Piyasası Araçları Vergilendirme kılavuzlarını inceleyebilir, vergi rehberi doğrultusunda birikim ve yatırım planlarını yapabilir.