Ekim ayında yıllık enflasyon bizim beklentimizle büyük ölçüde uyumlu şekilde %49,4’ten %48,6’ya geriledi ancak piyasanın beklentisinin üzerindeydi. Mevsimsellikten arındırılmış göstergelerde ise ekim ayında bir miktar iyileşme var. Ancak bu iyileşmenin hizmette çok daha sınırlı olduğu da gözleniyor. TCMB yılın son Enflasyon Raporu’nda bu seneyi %44 enflasyonla bitirmeyi beklediğini belirtti ve 2025 sonu tahminini 7 puan yukarı çekerek %21 yaptı. Merkez Bankası büyümede önceki öngörülerine kıyasla daha sınırlı bir yavaşlama bekliyor. Banka'nın konut kirası ve gıdadaki fiyat artışlarını belirtmesi ve bunların para politikasının etki alanı dışındaki gruplar olduğunu vurgulaması dikkat çekti. Başkan Karahan manşet enflasyon hedeflerine 3 ay gecikmeli ulaşacaklarını, fakat ana eğilimdeki hedeflere yaklaşık 9 ay gecikmeli varılacağını anlattı. Aralık ayında faiz indirimi için sınırlı bir ihtimal görsek de ilk indirimi ocak ayında beklemeye devam ediyoruz. Ekim ayında dış açık yıllık 0,9 milyar dolar azalarak 5,7 milyar dolar oldu. İhracat güçlü kalırken, ithalattaki yıldan yıla daralma devam etti. Tüketim malı ithalatı yeniden yükseldi. Net dış talebin büyümeye pozitif katkısının 4Ç başında da devam ettiğini düşünüyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notunu dış dengede iyileşme, YP hesaplardaki düşüş ve rezerv görünümünü gerekçe göstererek 1 kademe artırdı. Görünüm beklentimizle uyumlu olarak pozitiften durağana çekildi, bu not artırımlarının 2025 yılında bu yılki hızında devam etmeyebileceğinin sinyali olabilir. Bu hafta ABD’de seçimlerin tamamlanmasının akabinde gelişmekte olan ülke para birimleri ve hisse senetleri değer kaybetti. Borsa İstanbul ise pozitif ayrıştı. BİST100 endeksi bu hafta %3,3 yükseldi.
5 Kasım’da ABD’de yapılan başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Trump başkan seçildi. Senato’nun kontrolü Demokratlardan Cumhuriyetçilere geçerken Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğun Cumhuriyetçilerde kalması bekleniyor. Piyasada genel beklenti seçim belirsizliğinin bir süre devam edebileceği yönündeydi ancak gerçekleşme bu şekilde olmadı. Önümüzdeki dönemde ABD’de büyümenin daha güçlü, enflasyonun daha yüksek ve bu nedenle faizlerin de daha yavaş gerileyeceği bir senaryo gündemde olabilir. Fed politika faizini 25 baz puan indirdi. Metinde yapılan değişikliklerin eylüle göre bir miktar daha şahin olduğunu düşünüyoruz. Yılın son toplantısı 18 Aralık’ta, bu toplantı için net bir indirim mesajı vermekten kaçınıldı. Piyasanın 2025 için toplam fiyatladığı faiz indirim miktarı azalıyor. İngiltere Merkez Bankası da bu hafta faizi 25 baz puan düşürdü.
Önümüzdeki hafta yurt içinde sanayi üretim endeksi, işsizlik oranı, perakende satış hacim endeksi, cari denge, merkezi yönetim bütçesi ve Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek. Eylül ayında cari fazlanın 2,85 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Hazine’nin nakit dengesi verilerini kullanarak yaptığımız hesaplamaya göre 12 aylık bütçe açığı GSYH’ye oranla %5’ten %4,8’e inecek. Yurt dışında ise ABD ve Çin’de enflasyon takip edilecek. ABD’de yıllık enflasyonun %2,4’ten %2,6’ya yükselmesi bekleniyor.
Guillaume Pitron’dan Alp Tümertekin’in çevirisiyle “Nadir Metaller Savaşı – Enerji Geçişinin ve Dijitalleşmenin Karanlık Yüzü” Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nda.
Finans ekosistemindeki inovasyon ve pazarlama başarılarını ödüllendiren Sardis Ödülleri’nde, İnovasyon kategorisinde eğitime daimî destek imkânı sunan EDU - İş Portföy TEV Eğitime Destek Serbest Fonumuz ile Gümüş Sardis Ödülü’nü almanın mutluluğunu yaşıyoruz. 🥈
Haber