Sharpe oranı finansal yatırımların performansının değerlendirilmesinde kullanılan bir göstergedir. Finansal yatırımların getirisi, varlığın elde bulundurulduğu süredeki fiyat değişimi ve varsa faiz, temettü gibi ara dönem ödemelerinden oluşur.
Sharpe Oranı Nasıl Hesaplanır?
Hesaplama döneminin sonundaki varlık değeri ve ara dönem ödemelerinin toplamından dönemin başında yatırılan sermayenin çıkarılması ile elde edilen fark varlığın getirisidir. Finansal varlık getirisinin başlangıçta yatırılan sermayeye oranı hesaplama dönemi için getiri oranını verir. Portföy yönetimi kararlarının performansının ölçülmesinde varlıkların getirisinin yanı sıra diğer yatırım alternatiflerine göreli olarak sağlanan kazanç da önemlidir. Yapılan yatırım ile alınan risk karşılığında risksiz kabul edilen hazine bonosu gibi yatırımların getirilerine göre ek kazanç sağlanmış olması beklenir. Bu çerçevede, sharpe oranı finansal yatırımın getirisinin risksiz kabul edilen yatırım ile farkını alınan riske göre ölçen bir performans göstergesidir. Bu yöntem fon karşılaştırmaları için de sıklıkla kullanılır. Farklı yatırım stratejisine sahip veya farklı türde kurulmuş olan yatırım fonları getirileri birbirleriyle kıyaslanırken, getirinin yanında ek olarak riske göre düzeltilmiş getirinin de dikkate alınması daha sağlıklı bir fon analizi olacaktır.
Sharpe oranı, yatırımın gerçekleşen ya da beklenen getirisinin, risksiz kabul edilen bir yatırımın getirisinden (örneğin, Hazine bonosu, mevduat gibi) ne kadar farklı olduğunu gösterir. Oran hesaplanırken yatırımın gerçekleşen ya da beklenen getirisinden risksiz getiri çıkarılır ve bu fark, yatırımın riskini ölçmek için kullanılan standart sapmaya bölünür1. Standart sapma kavramsal olarak elde edilecek dönemsel getirinin finansal varlığın ortalama getirisinden pozitif ya da negatif yönde ne kadar farklılaşabileceğini ölçmekte kullanılır. Yüksek standart sapma dönemsel getirilerin ortalama getiriden yüksek miktarda sapabileceğine işaret eder. Bu çerçevede, risksiz yıllık faiz oranının Rf, olduğu piyasada yıllık getirisi Ri, standart sapması σ_i olan i varlığının sharpe oranı hesaplaması aşağıdadır.
Sharpe Oranı=〖(R〗_i-R_f)/ σ_i
Sharpe Oranı Nasıl Yorumlanır?
Sharpe oranının yaratıcısı William F. Sharpe bu göstergeyi oynaklık başına ek getiri olarak tanımlamıştır. Sharpe oranı alınan birim risk başına risksiz getiriye kıyasla ek getiriyi ifade eder ve yapılacak yatırımın değerlendirilmesinde önemli bir metriktir. Sharpe oranı geçmiş dönem getirisi ile hesaplandığında farklı yatırımların performansının karşılaştırılmasında kullanılabileceği gibi beklenen getiriler ve gelecek döneme ilişkin standart sapma tahmini ile hesaplandığında ileriye yönelik yatırım kararı açısından belirleyici olabilir. Örneğin gerçekleşen getiri ve standart sapma ile hesaplandığında sharpe oranın negatif olması yatırımın taşınan riskin karşılığında ek kazanç sağlayamadığını gösterir. Teorik olarak daha yüksek sharpe oranı daha olumludur. Kendine uygun yatırım fonunu tespit etmek için getirileri kullanarak fon hesabı yapan yatırımcıların bu hususu göz önünde bulundurmaları yararlı olacaktır. Örneğin nispeten yüksek risk grubunda yer alan bir hisse senedi fonunun performansının kısa vadeli yatırımlar için tercih edilen düşük risk grubundaki para piyasası fonu ile kıyaslanmasına yönelik olarak, getirilerin ilgili fonların geçmiş getiri oynaklığına bölünerek hesaplanan sharpe oranlarının karşılaştırılması alınan riskin karşılığında anlamlı bir getiri farkı yaratılıp yaratılmadığını daha doğru yansıtacaktır. Yatırımcılar, sİş Portföy fonlarının sharpe oranlarına ilişkin bilgiye İş Portföy web sitesinde bulunan Aylık Fon Bülteni ’nden ulaşılabilir.
Sharpe Oranı Kaç Olmalıdır?
Sharpe oranın negatif olması yapılan yatırım ile alınan riskin karşılığında risksiz yatırım alternatifine göre ek getiri sağlanamadığını gösterdiği için yatırım kararı tekrar değerlendirilmelidir. Sharpe oranın 1 olması alınan birim risk başına eşit miktarda ek getiri beklendiğini gösterir. Bu açıdan 1 sharpe oranı için eşik değer olarak nitelendirilebilir. Sharpe oranın 1’in altında olması genellikle risksiz seçeneklere kıyasla getirinin alınan riski tamamen karşılamadığını gösterir. Oranın, 1-2 arasında olması olumlu, 2 üzerindeki değerler ise yüksek performans olarak düşünülebilir.