TEFAS ve BEFAS Fonları Arasındaki Benzer ve Farklı Yönler Neler?
TEFAS ile BEFAS Fonları, Türkiye'de yatırımcıların ilgisini çeken iki farklı yatırım aracıdır. Bu kapsamda yatırım fonları ve bireysel emeklilik fonları stratejilerine uygun yatırım araçlarına erişim imkânı sunmakla beraber belirli noktalarda birbirinden ayrışmaktadır.
TEFAS fonlarına yatırım yapmak isteyen yatırımcıların banka/aracı kurumlarda yatırım hesabı olması yeterli iken, BEFAS fonlarına yatırım yapabilmek için emeklilik şirketi ile bireysel emeklilik sözleşmesi imzalanması suretiyle bireysel emeklilik sistemine katılım sağlanması gerekmektedir.
TEFAS fonları, aracı kurum, banka veya portföy yönetim şirketi aracılığıyla alınıp satılabilirken, BEFAS fonları sadece bireysel emeklilik şirketleri vasıtasıyla alınıp vasıtasıyla alınıp satılabilen emeklilik fonlarını ifade etmektedir..
TEFAS fonlarında yıllık alım satım sınırı yokken, BEFAS fonlarında katılımcılara yılda en fazla 12 kez değişiklik yapabilme imkânı sunulmaktadır.
Ayrıca BEFAS onlarının teşvik edilmesi adına, TEFAS Fonlarından farklı olarak bazı devlet destekleri sağlanmaktadır.
BEFAS ve TEFAS Fonları arasında yönetim ücretleri yönünden de farklı uygulamalar söz konusu olmaktadır.
BEFAS ve TEFAS İçin Stopaj Uygulaması Nasıl Yapılır?
BEFAS ve TEFAS fonlarında stopaj* uygulaması bulunmaktadır. Yatırım fonlarında stopaj, elde edilen getiriler üzerinden fon satışında dağıtıcı kurum tarafından otomatik olarak kesilmektedir. Kesilen stopaj oranları, fonların türü, yatırım süresi ve bireyin emeklilik yaşı gibi bazı kriterlere göre değişiklik gösterir.
Emeklilik Fonları için BES stopaj kesintisi hesaplama yöntemi şu şekildedir;
Birikim ve devlet katkısı indirildikten sonra getiri üzerinden; BES sisteminden 10 yıldan az kalarak ayrılanlar için %15, 10 yılı tamamladığı halde 56 yaşını bitirmeden ayrılanlar için %10, 10 yılı tamamlayan ve 56 yaşını bitirenler için ise %5 BES stopaj kesintisi yapılır.
Yatırım fonu stopaj hesaplamasına ilişkin olarak Unvanında "(Hisse Senedi Yoğun Fon)" yazan yurtiçi hisse senedi (TL) fonlarında %0 vergi kesintisi uygulanmaktadır. Diğer fon türlerinde ise genellikle %10 oranında stopaj uygulanmakla birlikte, Cumhurbaşkanı kararıyla bu oran, belirli dönemlerde yeniden değerlendirilmekte ve yatırımcılara ek avantajlar sağlayabilmektedir.
Yatırımcılar, güncel TEFAS fon stopaj oranları için Vergi Dairesi Başkanlığı'nın veya ilgili fonun web sitesinde yer alan yatırımcı bilgi formlarını kontrol etmelidir.
BEFAS Fonları mı, TEFAS Fonları mı Daha Kârlı?
BEFAS ve TEFAS fonları, farklı risk ve getiri profillerine sahip çok sayıda fon seçeneği sunmaktadır Hangi fon türünün daha kârlı olduğu, yatırımcının hedeflerine, risk profiline ve yatırım süresine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Yatırımcılar hangi fon türünün kendileri için daha kârlı olduğuna karar vermeden önce yatırım hedeflerini, risk profilini, alım-satım kısıtlamalarını, vergilendirme ve yatırım süresi gibi unsurları dikkatlice değerlendirmelidir.
İş Portföy web sitesini ziyaret ederek İş Portföy’ün her türlü yatırım ihtiyacınızı karşılayacak şekilde tasarladığı ürün ve hizmetleri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilir, fon dünyasını keşfedebilir ve başta fon getirileri olmak üzere İş Portföy’ün kurucusu olduğu yatırım fonlarını ve emeklilik fonlarını daha detaylı inceleyebilirsiniz.