Duyurular
3 Mart 2025 tarihi itibarıyla TEFAS’ta işlem gören ileri valörlü fonlarda, minimum talimat tutarı 100 TL olarak uygulanacaktır. Detaylı bilgi için Medya ve Blog/Duyurular sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yatırım Fonu Türleri Nelerdir?

24.04.2025

Yatırım fonları, bireylerden topladıkları sermaye karşılığında, hisse senetleri, tahviller ve değerli metaller gibi finansal varlıklardan oluşan portföyleri yönetir. Her yatırımcı, fonun sahip olduğu varlık havuzuna katılım payı alarak ortak olur ve portföydeki getirilerden payına düşen kazancı elde eder.

Fon Türü Nedir?*

Fonun türü portföyün ağırlıklı olarak hangi varlıklardan oluştuğunu göstermektedir. Fonlar aşağıda belirtilen türlerde kurulabilir.

  • Fon toplam değerinin en az %80’i devamlı olarak;

-- Yerli ve/veya yabancı kamu ve/veya özel sektör borçlanma araçlarına yatırılan fonları kapsayan şemsiye fonlar "BORÇLANMA ARAÇLARI ŞEMSİYE FONU", -- Yerli ve/veya yabancı ihraççıların paylarına yatırılan fonları kapsayan şemsiye fonlar "HİSSE SENEDİ ŞEMSİYE FONU", -- Borsada işlem gören altın ve diğer kıymetli madenler ile kıymetli madenlere dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırılan fonları kapsayan şemsiye fonlar "KIYMETLİ MADENLER ŞEMSİYE FONU", -- Diğer fonların ve borsa yatırım fonlarının katılma paylarından oluşan fonları kapsayan şemsiye fonlar "FON SEPETİ ŞEMSİYE FONU",

  • Portföyünün tamamı devamlı olarak, vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan ve portföyünün günlük olarak hesaplanan ağırlıklı ortalama vadesi en fazla 45 gün olan fonları kapsayan şemsiye fonlar "PARA PİYASASI ŞEMSİYE FONU",

  • Portföyünün tamamı devamlı olarak, kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler ile Kurulca uygun görülen diğer faize dayalı olmayan para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan fonları kapsayan şemsiye fonlar "KATILIM ŞEMSİYE FONU",

  • Portföy sınırlamaları itibarıyla yukarıdaki türlerden herhangi birine girmeyen fonları kapsayan şemsiye fonlar "DEĞİŞKEN ŞEMSİYE FON",

  • Katılma payları sadece nitelikli yatırımcılara satılmak üzere kurulmuş olan fonları kapsayan şemsiye fonlar "SERBEST ŞEMSİYE FON",

  • Yatırımcının başlangıç yatırımının belirli bir bölümünün, tamamının ya da başlangıç yatırımının üzerinde belirli bir getirinin bilgilendirme dokümanlarında belirlenen esaslar çerçevesinde belirli vade ya da vadelerde yatırımcıya geri ödenmesi;

-- Uygun bir yatırım stratejisine ve garantör tarafından verilen garantiye dayanılarak taahhüt edilen fonları kapsayan şemsiye fonlar "GARANTİLİ ŞEMSİYE FON", -- Uygun bir yatırım stratejisine dayanılarak en iyi gayret esası çerçevesinde amaçlanan fonları kapsayan şemsiye fonlar "KORUMA AMAÇLI ŞEMSİYE FON" olarak adlandırılır ve bu şemsiye fonlara bağlı fonlar ihraç edilebilir. Yukarıdaki sayılanlar dışında da, izahnamelerinde belirtilmek suretiyle, oluşturulacak portföy yönetim stratejilerine uygun fon türleri, Kurul'ca uygun görülmesi koşuluyla belirlenebilir.

*Kaynak: SPK menkul kıymet yatırım fonları tanıtım rehberi

Bu şemsiye fon türlerini biraz daha derinden incelemek ve fon çeşitlerinin özelliklerine bakmak gerekirse;

Para Piyasası Fonları

Portföyünün tamamı devamlı olarak, vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan ve portföyünün günlük olarak hesaplanan ağırlıklı ortalama vadesi en fazla 45 gün olan fonlardır.

Mart 2025 tarihi itibari ile İş Portföy olarak 4 adet para piyasası fonumuz bulunmaktadır. Bunlardan 3’ü TEFAS’ta işlem görmemekte, IOO Fonumuz ise Tefas’ta işlem görmekte ve Tefas’a üye tüm banka ve aracı kurumlardan alınabilmektedir. İş Portföy para piyasası fonları ile ilgili detaylı bilgiye web sitemizden ulaşabilirsiniz.

Borçlanma Araçları Fonları

Fon toplam değerinin en az %80’i devamlı olarak yerli ve/veya yabancı kamu ve/veya özel sektör borçlanma araçlarına yatırılan fonlardır. Yabancı borçlanma araçları ve eurobond fonları bu kategori altında yer alan fonlardır.

Mart 2025 tarihi itibari İş Portföy olarak 7 adet borçlanma araçları fonumuz bulunmaktadır.

Hisse Senedi Fonları

Fon toplam değerinin en az %80’i devamlı olarak yerli ve/veya yabancı ihraççıların paylarına yatırılan fonlardır. İş Portföy olarak geniş bir hisse senedi fonu yelpazesine sahibiz, geleneksel fonlar olarak tanımladığımız BIST 30 Endeksi’ne yatırım yapan TIE- İş Portföy BIST 30 Endeksi Hisse Senedi (TL) Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon) ve benzeri fonlarımız ile birlikte tematik hisse senedi fonlarımızda bu yelpaze de yer almaktadır.

TTE - İş Portföy BİST Teknoloji Ağırlık Sınırlamalı Endeksi Hisse Senedi (TL) Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon), TAU- İş Portföy BİST Banka Endeksi Hisse Senedi (TL) Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon), IHK- İş Portföy İş'te Kadın Hisse Senedi (TL) Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon) gibi fonlarımızı tematik hisse fonlarımıza örnek gösteriliriz. Yatırımcılarımız hisse fonlarımıza web sitemizden ulaşabilirler.

Üstelik hisse senedi yoğun fonlarda bireysel yatırımcılar için %0 stopaj avantajı mevcuttur.

Fon Sepeti Fonları

Fon toplam değerinin en az %80’i devamlı olarak; diğer fonların ve borsa yatırım fonlarının katılma paylarından oluşan fonlardır.

Sektörde bulunan fonların ve borsa yatırım fonlarının katılma paylarından oluşan fonlara yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için uygun fonlardır.

Mart 2025 tarihi itibari İş Portföy olarak 8 adet fon sepeti fonumuz bulunmaktadır.

Karma Fonlar

Karma fonlar özelinde varlık dağılımlarında en az 2 tane ana varlık sınıfı olması gerekmektedir ve her birinin ağırlığıda fon toplam değerinin asgari %20’sini oluşturmak zorunluluğu mevcuttur.

Mart 2025 tarihi itibari İş Portföy olarak 6 adet karma fonumuz bulunmaktadır.

Değişken Fonlar

Değişken fonlar, piyasada fırsat gördükleri varlık sınıflara yatırım yapabilmektedirler. Aktif olarak yönetilen fonlardır, ağırlıklı olarak varlık sınıfları arasında getiri farklarından yararlanmayı amaçlayan yatırımcılar için uygundur.

Mart 2025 tarihi itibari İş Portföy olarak 8 adet değişken fonumuz bulunmaktadır.

Kıymetli Madenler Fonları

Borsada işlem gören altın ve diğer kıymetli madenler ile kıymetli madenlere dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapan fonlardır.

Mart 2025 tarihi itibari İş Portföy olarak 1 adet TTA kodlu İş Portföy Altın Fonumuz bulunmaktadır.

Katılım Fonları

Portföyünün tamamı devamlı olarak, kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler ile diğer faize dayalı olmayan para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan fonlardır.

Biri serbest olmak üzere 2 adet faiz yatırımı içermeyen fonumuz, faizsiz fonumuz bulunmaktadır.

Serbest Fonlar

Esnek yatırım stratejisine sahip ve katılma payları sadece nitelikli yatırımcılara satılmak üzere kurulmuş olan fonlardır.

Mart 2025 tarihi itibari İş Portföy olarak 24 adet serbest fonumuz bulunmaktadır. Bunlardan 17 tanesi döviz serbest fondur. Tüm serbest fonlarımıza ait detaylı bilgilere web sitemizden ulaşabilirsiniz.

Yatırım Fonu Karşılaştırma Kriterleri Nelerdir?

Yatırım araçları bakımından değerlendirdiğimizde; bu fon çeşitliliği yatırımcılara fon yatırımı için birçok seçenek sunarken aynı zamanda “hangi fona yatırım yapmanın yatırımcı için daha uygun olacağı” sorusunu da beraberinde getiriyor. Yatırım fonu seçmeden önce fonun risk değeri, karşılaştırma ölçütü/eşik değer ve yatırım stratejisi, geçmiş performansı, alım/satım esasları gibi unsurlara dikkat etmesi gerekmektedir. Bu verileri inceleyerek fon karşılaştırma imkânı yakalayabilir, risk algınıza en uygun olan fonu seçebilirsiniz. Burada fonları birbiri ile karşılaştırmanın yanı sıra faiz, mevduat gibi diğer ürünler ile de karşılaştırma olanağı yakalayabilirsiniz.

Yatırım Fonları İçin İşlem Kanalları Nelerdir?

TEFAS’ta işlem gören fonları “TEFAS Fonu” olarak betimlersek, bu fonlar TEFAS’a üye tüm banka ve aracı kurumlardan alınabilmektedir. Üstelik bu işlemler için ayrıca bir fon hesabınızın olması gerekmemektedir, sadece yatırım hesabınızın olması tüm fon alım/satım işlemleriniz için yeterli olacaktır.

İş Portföy yatırım fonları hakkında detaylı bilgi için İş Portföy web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Web sitemizden ayrıca yatırım fonlarımız dışında, gayrimenkul yatırım fonlarımız ve girişim sermayesi yatırım fonlarımız hakkında da detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Web sitemizde yatırım fonlarımıza dair fon fiyatları ve yatırım fonu getirileri günlük olarak açıklanmaktadır. Web sitemizden “getiri ve fiyatlar” sekmesinde yer alan “Detaylı Filtreleme” özelliği ile seçtiğiniz tarihe ait fon getirisini hesaplayabilirsiniz. Genelde “fon hesaplama” olarak takip edilen bu özellik sayesinde, dileğiniz dönemdeki seçtiğiniz fonlara ait getirileri karşılaştırabilirsiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir

21.04.2025

ESG Yatırımları Nedir?

ESG yatırımları, işletmelerin ESG sürdürülebilirlik hedefleri kriterlerine uygun şekilde faaliyet göstermesini teşvik eder ve yatırımcılar için uzun vadeli yatırımlarına değer yaratmayı hedefler. Bu yazıda ESG yatırımları, kriterleri ve finansman mekanizmaları ele alınmaktadır.

10.03.2025

Karma Fon Nedir?

Yatırım fonları sektöründe karma fonlar, fon ünvanında ve izahnamede belirtilen belirli bir tema veya odak varlığa göre yatırım stratejisi belirleyerek portföylerini oluşturmaktadır.

26.02.2025

Alpha ve Beta Nedir?

Finans dünyasında alpha ve beta, yatırım performansını ve risk yönetimini değerlendiren iki temel kavramdır. Bu metrikler, özellikle yatırım fonlarında, portföy yönetiminde ve bireysel yatırımlarda kullanılan önemli ölçütlerdir.

Tüm soru ve görüşleriniz için

Hemen Arayın!

0 850 290 31 73Hemen Arayın!