Hesabınızın bulunduğu bankanın ya da aracı kurumun internet/cep şubesinden İş Portföy fonlarını almak için;
Yukarıda paylaşılan adımlar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kurum bazında farklılık gösterebilir, bankanızın/aracı kurumunuzun müşteri iletişim merkezinden ilgili kuruma ait fon alım/satım adımları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Coindesk Türkiye - İş Portföy'ün Blok Zinciri Fonu Bitcoin'den Fazla Kazandırdı
2021 yılının Nisan ayında İş Portföy tarafından yatırımcılara sunulan İş Portföy Blokchain Teknolojileri Karma fonu Eylül 2022’ye kadar yatırımcısına yüzde 52’lik bir getiri sağladı. Aynı dönemde Bitcoin ise TL bazında yüzde 21 değer kaybetti. Türkiye’de bu alanda yatırım temasına dayalı kurulmuş ilk yatırım fonu olma özelliğini taşıyan İş Portföy Blockchain Teknolojileri Karma Fon'u Eylül 2022 itibarıyla 9 bin 412 yatırımcı sayısına ve 160 milyon TL büyüklüğe ulaşmış durumda. Blok zinciri teknolojisini verimli şekilde kullanan şirketlere yatırım yapan İş Portföy Blockchain Teknolojileri Karma Fon'u özellikle bu şirketlerin sağladığı verimlilikle artan gelirlere odaklanıyor. İş Portföy Genel Müdürü Burak Sezercan, “Son yıllarda birden fazla sektörde faaliyet gösteren şirketler tarafından kullanımı yaygınlaşan blok zinciri teknolojisinin önümüzdeki yıllarda da bireylerin iş yapış şeklinden varlıklarını yönetme alışkanlıklarına, makine ve araçlarını kullanma alışkanlıklarından kimlik bilgilerini kanıtlamaya kadar birçok alanda insan ve toplum hayatını kökten değiştireceğine inanıyoruz” diyor.
Özellikle portföyünün ağırlıklı kısmında küresel ölçekte hisse senedi bulunduran ve risk iştahı görece yüksek olan yatırımcılar tarafından tercih edilen fon, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) mevzuatınca portföyüne kripto varlık ve kripto para piyasası işlemlerini dahil etmiyor. Sezercan, “İş Portföy olarak fonun içerisindeki şirketleri seçerken kripto varlıklara yatırım yapmalarına değil, blok zinciri teknolojisini verimli şekilde kullanıp kullanmamalarına odaklanıyoruz. Bu noktada şirketin blok zinciri teknolojisiyle maliyetlerini düşürebileceğini ya da yeni iş kolları yaratabileceğini düşünüyorsak yatırım yapıyoruz. Ayrıca yatırım yaptığımız şirketlerin çoğunluğu halihazırda birden fazla iş koluna sahip ve birçok teknolojiyi birlikte kullanan şirketler” diye konuşuyor.
Fonun yatırım yaptığı şirketler ya da portföy içerisindeki ağırlıkları dönem koşullarına göre değişim göstermekle birlikte 31 Ağustos itibarıyla bu alanda faaliyet gösteren 68 adet şirketin sermaye piyasası araçlarına yatırım yapıyor. Yatırım yapılan şirketler arasında Plus500 Ltd, Microsoft, Paypal Holdings Inc, Fujitsu Ltd, SBI Holdings, Visa, Oracle Coop gibi büyük ölçekli küresel firmalar bulunuyor. Sezercan, “Fonun toplam portföy büyüklüğünün asgari yüzde 80’i devamlı olarak blok zinciri teknolojisini geliştirmek, araştırmak, desteklemek, yenilemek veya kullanmak için maddi kaynaklarını taahhüt eden yerli ve yabancı şirketlere ayrılmış durumda. Fon yabancı şirketlere yatırım yapmasından ötürü döviz kuru hareketlerine de duyarlı” diyor.
Bu ve benzeri tematik fonlarla yatırımcılara teknoloji temasında geniş bir fon yelpazesi sunmaya çalışan İş Portföy bu alanda büyük bir potansiyel olduğuna da inanıyor. “Şu anda Bitcoin’in piyasa değeri 370 milyar dolar. Blok zinciri teknolojisinin piyasa büyüklüğünün ise 10 milyar dolar civarında olduğu ve senelik ortalama yüzde 80 büyüyeceği öngörülmektedir. Dolayısıyla bu teknolojinin büyük bir potansiyel barındırdığını düşünebiliriz” diyor Sezercan.
2024 yılının ilk 9 ayında yıllık ortalama %3,2 büyüyen Türkiye ekonomisinin 2024’ü %3’ün bir miktar altında bir reel GSYH artışı ile tamamladığını düşünüyoruz. Bu yıl ise riskler aşağı yönlü olmakla birlikte büyümenin %3,5’e hızlanmasını bekliyoruz. Yılın ilk yarısında görece daha zayıf bir büyüme öngörürken, ikinci yarıda ise faiz indirimlerinin etkisinin de devreye girmesi ile ekonomik aktivitenin hız kazanabileceğini değerlendiriyoruz.