Duyurular
Değerli Yatırımcılarımız, 1 Kasım tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 9075 nolu karar ile ilgili fonlar özelinde uygulanan istisna kaldırılmış ve fon stopajları %10 olarak güncellenmiştir. Detaylar için Medya ve Blog/Duyurular sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yatırım Fonları Risk Değerleri Nelerdir?

16.09.2024

Yatırımcılar, piyasadaki fonlara yatırım yaparken, fonun potansiyel getirilerini göz önünde bulundurmaktadır. Yatırım tercihlerinde fonun içerisindeki varlıkların getiri beklentileri kadar bu varlıkların fiyat oynaklığı da önemli yer tutar. Yatırım fonları risk değerleri de piyasadaki fiyat oynaklığı hakkında bilgi almak için bakılan önemli kıstaslardan biridir.

Yatırım Fonu Risk Seviyesi Nasıl Hesaplanır?

Fon yöneticileri yönettikleri fonun getiri elde etmesi amacıyla çeşitli finansal varlıklara yatırım yapmaktadır. Fon hesabına dâhil edilen bu finansal varlıkların fiyatları piyasada meydana gelen olaylara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Fonun yatırım yaptığı varlıkların fiyatlarında gözlenen oynaklık volatilite olarak adlandırılmaktadır.

Fon risk değeri hesaplamasında, haftalık fon getirilerinin volatilitesi dikkate alınmaktadır. Fon risk değerleri fonun yatırım stratejisine ve fona dahil edilen varlıkların fiyatlarındaki dalgalanmalara bağlı olarak değişim göstermektedir.

Yatırım Fonları Risk Değeri Kaç Olmalıdır?

SPK’nın yayımladığı Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber’de volatilite aralıklarının karşılık geldiği risk değerleri 1 ile 7 arasında bir değer almaktadır. 1 en düşük risk seviyesi, 7 ise en yüksek risk seviyesini temsil etmektedir.

Örnek vermek gerekirse; risk seviyesi en düşük olan fonlar, genelde 1-2 risk aralığında yer alan para piyasası ve kısa vadeli borçlanma araçları fonlarıdır; hisse senedi, altın, gümüş gibi yüksek riskli varlıklara yatırım yapan fonlar ise yüksek risk seviyesi olarak görülen 6-7 aralığında yer almaktadır.

Yatırımlarında risk almak istemeyen, ana parasını korumayı hedefleyen yatırımcılar “düşük” risk değerine sahip fonları, yatırımlarında orta vade kazanç beklentisi olan, belli bir miktar risk alarak kısa dönemli ana para kaybına tolerans gösterebilecek yatırımcılar “orta” risk değerine sahip fonları, yüksek getiri beklentisi ile piyasalardaki dalgalanmaları tolere edebilen, risk almaktan çekinmeyen yatırımcılar ise “yüksek” risk değerine sahip yatırım fonlarını tercih edebilirler.

Risk getiri profili anketini çözen yatırımcılar kendi risk profiline uygun risk seviyesine göre dağılım önerilerine ulaşabilirler.

Düşük Riskli Fonlar Hangileridir?

Fonların risk değeri fon hesabına yatırım yapılan varlıklara göre değişmekte ve kurucunun web sitesinde yayımlanmaktadır. Fonlarda yatırım yapılan varlıkların fiyat oynaklığının daha düşük olduğu fonlar "düşük riskli fonlar " olarak nitelendirilmektedir.

Risk Ödül Oranı Nedir? Kaç Olmalıdır?

Risk getiri oranı olarak da bilinen risk ödül oranı, potansiyel kazancı elde etmek için ne kadarlık riskin göze alındığının ölçüsüdür. Bu çerçevede; fonun volatilitesi arttıkça hem risk değeri hem de getiri potansiyeli artmaktadır. Öte yandan; yüksek riskli fonların potansiyel getirisi düşük riskli fonlara kıyasla daha yüksek olabilmekle beraber her yüksek riskli fon yüksek getiri anlamına da gelmemektedir. Ek olarak; risk değeri fonun geçmiş performansına göre belirlendiği için fonun gelecekteki risk seviyesine ilişkin bir garanti vermemektedir.

Risk Getiri Profili Anketi Nedir?

Yatırımcıların bir yatırım kararı alırken bilmeleri gereken en önemli şey hangi risk grubuna dahil olduklarıdır. Fon yatırımı yapmak için risk seviyesini öğrenmek isteyen yatırımcılar hem İş Portföy web sitesinde ve hem de İş’te Fon uygulamasında bulunan ve 7 sorudan oluşan İş Portföy Risk Profili Anketi’ni çözebilirler. Herhangi bir finansal okur yazarlığa gerek duyulmayan bu ankette, yatırımcılar gündelik hayattan uyarlanan sorular ile risk profilini ölçebilir ve risk grubuna göre her ay güncellenen varlık dağılımına ulaşabilir.

Varlık dağılımlarını her ay portföylerde revize etmek günümüz koşullarında kolay olmayabilir. Bu sebeple, yatırımcılar İş Portföy’ün 4 farklı risk grubuna göre sunduğu İş Portföy Fon Sepeti Fonları’ndan faydalanabilirler. Fon Sepeti Fonları ile yatırımcılar sadece hangi risk gruba yatırım yapmak istediğine karar verir ve fon yöneticisi bu risk skalası dahilinde mevcut konjonktür ve beklentileri dahilinde fon içerinden yer alan varlıkların dağılımını günceller. İş Portföy Fon Sepeti Fonları hakkında detaylı bilgiye İş Portföy web sitesi ve İş’te Fon üzerinden ulaşabilir, dilerlerse 0850 290 31 73 numaralı Çağrı Merkezi ile iletişime geçebilirler.

Yatırımcılar, İş Portföy fonlarına ait risk değerlerini KAP’ta yayınlanan “Yatırımcı Bilgi Formu”ndan ulaşabilir. Ayrıca, İş Portföy web sitesi ve İş’te Fon uygulamasında yer alan fon detay sayfalarını da inceleyebilir. Dilerlerse, yine İş Portföy web sitesinde bulunan “Getiri ve Fiyatlar” sayfasından fonların risk değerlerine göre sıralayabilir ya da “Detaylı Filtreleme” seçeneği ile diledikleri risk kategorinde olan fonları seçip, analiz edebilir.

Bunlar da ilginizi çekebilir

19.11.2024

Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Sharpe oranı finansal yatırımların performansının değerlendirilmesinde kullanılan bir göstergedir. Finansal yatırımların getirisi, varlığın elde bulundurulduğu süredeki fiyat değişimi ve varsa faiz, temettü gibi ara dönem ödemelerinden oluşur.

19.11.2024

Yatırım Getirisi (ROI) Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bu yazıda yatırım getirisi kavramı, nasıl hesaplandığı, ne için kullanıldığı ve yatırım süreçlerindeki önemi hakkında detaylı bilgiler verilecektir.

17.10.2024

Portföy Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Yatırım dünyasında başarılı olmak için etkili bir portföy yönetimi yapmak çok önemlidir. Bu yazıda portföy yönetimi nedir ve nasıl yapılır konusunda bilgi verilecektir.

Tüm soru ve görüşleriniz için

Hemen Arayın!

0 850 290 31 73Hemen Arayın!