Duyurular
Değerli Yatırımcılarımız, 1 Kasım tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 9075 nolu karar ile ilgili fonlar özelinde uygulanan istisna kaldırılmış ve fon stopajları %10 olarak güncellenmiştir. Detaylar için Medya ve Blog/Duyurular sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yeni Gözde Yatırım Fonları Mı?

30.06.2024

Paranın Yönü - İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sezgin

İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sezgin, yatırım fonlarının avantajlarını 'Paranın Yönü'ne açıklarken; rakamsal olarak da ortaya koydu. Öte yandan Sezgin, hisse senedi fonları getirisinin endeksin üzerinde oluştuğunu söylerken; fon dağılımlarında döviz pozisyonlarını azaltarak, TL ağırlıklı bir portföy önerdiklerini vurguladı. Yatırım araçlarının yıl başından bu yana getirilerine bakarsak; Borsa İstanbul yüzde 43, dolar/ TL yüzde 11, gram altın yüzde 26 kazandırırken; hisse senedi fonu yüzde 50, değişken fon yüzde 30, fon sepeti fonu yüzde 27 kazandırdı. Peki, hisse senedi mi, hisse senedi fonu mu; para piyasası fonları yeni gözde mi; teknoloji fonlarında hala fırsat var mı; önümüzdeki süreçte hangi fon türleri öne çıkar? İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sezgin sorularımızı yanıtladı.

**Fona yatırım yapmak mı mantıklı; yoksa hisse senedi mi, hisse fonu mu? ** 2024 yılının ilk yarısında Borsa İstanbul içerisindeki sektörlerin getirisi çok ayrıştı. En iyi getirileri sağlayan endeksler (sigortacılık, iletişim, banka vb.) ile en zayıf getiriyi sunan endeksler (inşaat, kimya, taş-toprak vb.) arasında ciddi getiri farkları oluştu. BIST100 Endeksi'nin 25 Haziran itibarıyla toplam getirisi yüzde 45 oldu. Bu süre zarfında sigortacılık ve iletişim endekslerinin toplam getirisi sırasıyla, yüzde 103 ve yüzde 82 olurken; inşaat ve taş-toprak endekslerinin toplam getirisi yaklaşık yüzde 10 ve yüzde 13 oldu. Yatırım fonlarımızın getirilerine baktığımızda, hisse senedi yoğun fon kategorisindeki fonlarımızın (BIO, IHK ve TI2) getirileri 25 Haziran itibarıyla sırasıyla, yüzde 83, yüzde 77 ve yüzde 76 oldu. Fonların getirisi genel endeksin çok üzerinde oluştu. Bu da doğru sektör ve hisse senedi seçiminin çok önemli olduğunu gösteriyor.

*Hisse senedi fonlannın getirisi, endeksin çok üzerinde oluştu. Bu da, doğru sektör ve hisse senedi seçiminin çok önemli olduğunu gösteriyor. *

Para piyasası enstrümanlanna yatınm yapan fonlann, ön planda kalmaya devam edeceği görüşümüzü koruyoruz.

Fon dağılımlanda döviz pozisyonlarımızı azaltarak, TL ağırlıklı bir portföy öneriyoruz.

*Önümüzdeki dönem enflasyondaki düşüş ile birlikte, yurt içi faizlerin gevşemesini bekliyoruz. Bunun da, teknoloji sektörü hisse senetleri üzerinde olumlu etkisi olacaktır. *

**Hisse senedi fonlarından para piyasası fonlarına kayma var mı? Bundan sonraki süreçte beklentiniz nasıl olur? ** Hisse senedi piyasasında; yüksek faiz oranları, ekonomide soğuma beklentileri ve mali tarafta olası gelir artırıcı adımların yurt içi talebe etkilerine ilişkin belirsizlikler olsa da, makroekonomik göstergelerde iyileşme ile yabancı yatırımcı ilgisinde artışın da katkısıyla seçili hisse senedi portföylerinde pozisyonların artırılabileceğini değerlendiriyoruz. Yatırımcı ilgisini incelediğimizde ise; 31 Aralık 2023'te 56 milyar TL olan hisse senedi fonları büyüklüğü, 24 Haziran 2024 itibarıylayüzde 122 artarak 125 milyar TL'ye, yatırımcısı sayısı ise yüzde 95 artışla 1.208.440 kişiye ulaştı. Diğer yandan yılbaşından beri artan yabancı ilgisi, CDS'te yaşanan düşüş ve faiz artış döngüsüyle birlikte TL'de kuvvetli bir geri dönüş izliyoruz. Mevcut piyasa faizleri göz önüne alındığında, para piyasası fonlarının önümüzdeki süreçte de yatırımcıların ilgisini çekeceğini düşünüyoruz. Para piyasası fonlarına dair yatırımcı ilgisini incelediğimizde; 31 Aralık 2023'te 148 milyar TL olan fon büyüklüğü, 24 Haziran 2024 itibarıyla yüzde 258 artarak 530 milyar TL'ye, yatırımcısı sayısı ise yüzde 22 artışla 2.956.491 kişiye ulaştı. (Kaynak: Rasyonet)

**Yılın ikinci yarısında yatırım fonları tarafında nasıl bir seyir bekliyorsunuz? ** Yurt içi ve yurt dışı yatırımcıların döviz arzının sürmesiyle, kurda istikrarlı L seyrin devamını bekliyoI ruz. Bu sebeple, yatırımcılarımıza güçlü TL faizlerinden faydalandırmak amacıyla, fon dağılımlarımızda döviz pozisyonlarımızı azaltarak, TL ağırlıklı bir portföy öneriyoruz. Merkez Bankası'nın son çeyreğe kadar politika faizini yüzde 50'de sabit tutmasını ve kısa vadeli piyasa faizlerinin bu seviye etrafında oluşmasını bekliyoruz. Bu çerçevede para piyasası enstrümanlarına yatırım yapan fonların ön planda kalmaya devam edeceği görüşümüzü koruyoruz. Bununla birlikte her ne kadar piyasayı takip etmeyi seven ve kendi portföylerini yönetmek isteyen yatırımcılarımız olsa da yeteri kadar vakti ya da fmansal okuryazarlığı olmayan yatırımcılarımız da mevcut. Fon sepeti fonları ve robofonlar yatırım danışmanlığını fon bünyesinde bulundurduğundan sık sık piyasa gündemini takip edemeyen müşterilere uygun fonlar arasında yer alıyor. Robofonlar, yatırımcılara orta ve uzun vadede risk profili ile uyumlu getiri sunmayı hedefleyerek çeşitlendirilmiş varlık gruplarına yatırım yapmaktadır. Fon sepeti fonlarıyla ise yatırımcılar; tek bir fon çatısı altında çok sayıda yatırım fonu veya borsa yatırım fonuna yatırım yaparak, birikimlerini çeşitlendirme imkânı sağlamış olur.

**Teknoloji şirketi yoğunluklu fonlarda nasıl bir performans bekliyorsunuz? ** Yurt içi teknoloji endeksine dahil hisse senetleri yıla çok güçlü başlangıç yaptı. Para politikasının mart ayı sonuna doğru ekstra sıkılaşması ile birlikte, realizasyon yaşadı. Teknoloji sektörü hisse senetlerinde, önümüzdeki döneme ilişkin güçlü büyüme beklentileri, diğer sektörlere nazaran daha yüksek piyasa çarpanlarıyla işlem görmelerini sağlıyor. Yüksek faiz ortamı bu açıdan, negatif yönde etki etti. Önümüzdeki dönem enflasyondaki düşüş ile birlikte, yurt içi faizlerin gevşemesini bekliyoruz. Bunun da teknoloji sektörü hisse senetleri üzerinde olumlu etkisi olacaktır.

Bunlar da ilginizi çekebilir

27.10.2024

TI1 - İş Portföy Para Piyasası (TL) Fonu 108,3 milyar lira büyüklüğe ulaştı

TI1 - İş Portföy Para Piyasası (TL) Fonu, 108,3 milyar lira büyüklüğe ulaşarak Türkiye'de 100 milyar lira eşiğini aşan lira yatırım fonu oldu. TI1 Fonu yılbaşından bu yana %45,78 ile enflasyon üzerinde bir getiri yarattı.

15.10.2024

Dönemsel Ekonomik Göstergeler - Ekim 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ağustos ve eylül aylarında politika faizini %50’de sabit tuttu. Eylül PPK toplantısında metinde yapılan bazı ifade değişiklikleri faiz indirimlerine başlamadan önce para politikası duruşunda bir miktar yumuşama olduğu şeklinde yorumlandı.

15.08.2024

Dönemsel Ekonomik Göstergeler - Ağustos 2024

Küresel Bileşik PMI bu yılın ilk çeyreğindeki ortalama 52 değerinin ardından ikinci çeyrekte 53 değerini aldı ve aktivitede hızlanma olduğunu yansıttı. Küresel ekonomiye dair veriler imalat sektöründe zayıflık olduğunu, hizmet sektörünün ise sürükleyici konumunda kalmaya devam ettiğini gösteriyor.

Tüm soru ve görüşleriniz için

Hemen Arayın!

0 850 290 31 73Hemen Arayın!